سیستم عامل ویندوز هنوز از یك دستور SSH داخلی برخوردار نیست. البته خبرهایی در سال ۲۰۱۵ شنیده شد كه شركت مایكروسافت قرار است یك كلاینت SSH رسمی را با PowerShell ادغام كند اما تاكنون چیز زیادی از این موضوع منتشر نشده است. بنابراین بهترین راه حلی كه می توانیم برای وصل شدن به سرورهای SSH به شما پیشنهاد دهیم استفاده از یك نرم افزار جانبی و متن باز (open source) به نام PuTTY است.
PuTTY را دانلود كنید و آن را اجرا نمایید. شما هم می توانید فایل نصبی مربوط به این برنامه را دانلود كنید كه شامل PuTYY و ابزارهای مرتبط به آن است و هم می توانید فایل putty.exe را دریافت كنید كه به عنوان یك اپلیكیشن قابل حمل عمل می كند.
نام هاست و آدرس آی پی سرور SSH را در بخش Host name (or IP address) وارد كنید. مطمئن شوید كه شماره پورت وارد شده در بخش Port با شماره پورتی كه مورد نظر SSH سرور است، مطابقت دارد. سرورهای SSH به طور پیش فرض از پورت ۲۲ استفاده می كنند اما سرورهای دیگر معمولا طوری پیكربندی می شوند كه از پورت های دیگر استفاده نمایند. حال بر روی گزینه Open كلیك كنید تا اتصال برقرار شود.
اگر اولین بار است كه قصد اتصال به سرور را دارید یك پیغام امنیتی برای شما ظاهر می گردد. این بدان معنا است كه شما قبلا به این سرور متصل نشده اید. این روال كاملا طبیعی است. بنابراین بر روی OK كلیك كنید.
اگر قبلا به سرور مورد نظر متصل شده اید اما باز هم در هنگام اتصال با این پیغام هشدار روبرو می شوید این بدان معنا است كه كلید رمزگذاری سرور متفاوت است. بنابراین ممكن است مدیر سرور آن را عوض كرده باشد. البته این احتمال نیز وجود دارد كه فرد ناشناسی قصد متوقف كردن روند عادی كار شما را داشته باشد و سعی نماید كه شما به یك بدافزار و یك سرور جعلی SSH متصل شوید. بنابراین مراقب باشید.
از شما خواسته می شود تا نام كاربری و رمزعبور مربوط به حساب كاربری سرور SSH خود را وارد كنید. پس از این كار، شما به سرور SSH متصل خواهید شد. برای قطع ارتباط با سرور SSH كافی است تا پنجره را ببندید.
شما كارهای بسیار بیشتری می توانید با PuTTY انجام دهید. برای مثال، اگر شما نیاز داشته باشید تا از یك فایل كلید خصوصی به منظور تایید كردن یك سرور SSH استفاده كنید، می توانید این آپشن را در بخش Connection > SSH > Auth در پنجره PuTTY Configuration پیدا كنید كه در زمان اجرای اپلیكیشن ظاهر خواهد شد. برای اطلاعات بیشتر می توانید از راهنمای PuTTY استفاده كنید.
سیستم عامل مك و لینوكس
سیستم عامل هایی مانند macOS كه بر پایه یونیكس می باشند و هم چنین سیستم عامل لینوكس دارای یك دستور SSH تعبیه شده در درون خود هستند كه در همه جا به خوبی عمل می كنند. شما حتی می توانید از این دستور در ویندوز ۱۰ از طریق Bashe Shell در محیط ویندوز استفاده كنید.
به منظور اتصال به سرور SSH از طریق یكی از این دو سیستم عامل ابتدا پنجره ترمینال را باز كنید. در مك می توانید از طریق مسیر زیر به این پنجره دسترسی داشته باشید:
Finder > Applications > Utilities > Terminal
در سیستم عامل لینوكس نیز در منوی applications به دنبال یك شورتكات ترمینال بگردید. از طریق ویندوز نیز می توانید Bash Shell را نصب نموده و آن را اجرا نمایید.
به منظور اتصال به یك سرور SSH دستور زیر را در ترمینال تایپ نمایید و به جای كلمه username نام كاربری مربوط به سرور SSH را وارد نمایید. هم چنین به جای ssh.server.com نام هاست یا آدرس آی پی سرور SSH را وارد كنید.
ssh username@ssh.server.com
این دستور اتصال شما را از طریق پورت ۲۲، كه پورت پیش فرض است، با سرور SSH برقرار می سازد. به منظور تعیین یك پورت خاص –p را در انتهای دستور اضافه كرده و در ادامه نیز شماره پورت مورد نظر را كه قصد اتصال به آن را دارید، وارد نمایید. دستور شما باید چیزی شبیه به دستور زیر باشد:
ssh username@ssh.server.com -p 2222
اگر اولین بار است كه قصد متصل شدن به سرور را دارید یك پیغام به شما نمایش داده می شود و از شما می خواهد تا موجودیت سرور را تایید نمایید. همان طور كه گفته شد اگر این اولین بار است كه به سرور متصل می شوید بنابراین طبیعی است كه این پیغام نمایش داده شود. شما نیز با نوشتن كلمه Yes می توانید كار را ادامه دهید.
اگر قبلا به سرور مورد نظر متصل شده اید اما باز هم در هنگام اتصال با این پیغام هشدار روبرو می شوید این بدان معنا است كه مدیر سرور كلید را تغییر داده است یا این كه فرد ناشناسی قصد دارد شما را به یك سرور جعلی متصل كند. بنابراین مراقب باشید.
قبل از ادامه كار از شما خواسته می شود تا رمزعبور مربوط به حساب كاربری سرور SHH را وارد نمایید. پس از این كار شما به سرور متصل خواهید شد. جهت قطع ارتباط با سرور نیز كافی است پنجره را ببندید یا دستور Exit را نوشته و كلید Enter را بفشارید.
شما می توانید با مطالعه راهنمای SSH اطلاعات بیشتری در مورد دستورات SSHبدست آورید.