یافته های جدید پژوهشگران که سبب بازنویسی تاریخ خلیج فارس می شود

یافته های جدید پژوهشگران که سبب بازنویسی تاریخ خلیج فارس می شود فیکس سرور: بتازگی پژوهشگران پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با همکاری پژوهشگران بین المللی تحقیقاتی درباب باستان شناسی «خلیج فارس» انجام دادند که داده های آنها حاکی از طغیان عظیم خلیج فارس است و بگفته آنها این یافته ها می تواند بینش ما را در مورد تاریخ خلیج فارس و راه هایی را که تغییر اقلیم می تواند بر تحولات تمدن بشری تاثیر بگذارد، دستخوش تغییر کند.


به گزارش فیکس سرور به نقل از ایسنا، در تحقیق مفصلی، دانشمندان پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی و همکاران بین المللی آنها به رابطه پیچیده بین تغییر اقلیم، افزایش ناگهانی تراز دریا و تشکیل خلیج فارس با ایجاد تاریخ بشر طی ۱۰ هزار سال قبل پرداختند. این مطالعه درک ما نسبت به تاریخ منطقه را بازنویسی می کند؛ چونکه نتایج آن نشان دهنده تأثیر تغییرات اقلیم با تحولات تمدن بشری است.
خلیج فارس در ضمن آخرین عصر یخبندان (حدود ۱۰۰هزار تا ۱۱ هزار سال پیش) در بیشتر اوقات عاری از آب دریا بود و بدین سان مسیر مهاجرت انسان ها از آفریقا به فلات ایران را ممکن می کرد، ولی با شروع گرم شدن آب و هوای زمین در حدود ۱۷ هزار سال پیش این محیط دستخوش تحولات شگرفی شد.
در دوره یخبندان، حوضه خلیج فارس سرزمینی حاصلخیز بود که در بین آن «اروندرود کهن» جاری بود و محیط های عمیق امروزی آن پذیرای دریاچه های بزرگی بودند. این احتمال که محیط عاری از آبِ خلیج فارس روزگاری پذیرای جمعیت های انسانی بوده است، با یافت شدن ابزارهای سنگی در سواحل و جزایر خلیج فارس تقویت می شود.
با به انتها رسیدن عصر یخبندان و افزایش تراز دریاهای جهان، خلیج فارس به تدریج، ولی در دو مرحله اصلی مغروق شد. این افزایش تراز یکی از حدود ۱۵ تا حدود ۱۱ هزار سال پیش و دیگری از حدود ۹ هزار تا ۸ هزار سال پیش به درازا کشید. در ضمن مرحله اول مناطق شرقی خلیج فارس و تنگه هرمز از آب دریا پر شد و در مرحله بعدی مناطق غربی خلیج فارس از یک محیط رودخانه ای به محیطی دریایی تبدیل شد. این افزایش تراز آب دریا سبب مهاجرت انسان هایی شد که در بستر خلیج فارس سکنی گزیده بودند و احیانا نخستین هسته های ایجاد تمدن در جنوب بین النهرین را تشکیل دادند.
در این تلاش بین المللی، دکتر عبدالمجید نادری بنی از پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی رهبری تیمی از کشورهای فرانسه، ایالات متحده و آلمان را برای تعیین زمان دقیق تغییرات محیطی در ضمن طغیان عظیم خلیج فارس برعهده گرفت. ماموریت این تیم بررسی اسرار خلیج فارس بوسیله تحلیل و بررسی مغزه های رسوبی بستر عمیق خلیج فارس بود. تحقیقات مشترک این تیم در لابراتوار های ایران، فرانسه و ایالات متحده آمریکا به انجام رسید.
دکتر نادری در گفت و گو با ایسنا در این زمینه اظهار داشت: یافته های ما بیان کننده وقوع طغیان عظیم خلیج فارس در حدود ۹۲۰۰ سال پیش است که در مقابل بوشهر در بخش غربی خلیج فارس رخ داد. علاوه بر این طغیان عظیم دریا، تغییر اقلیمی مهمی نیز در منطقه رخ داد. در این تغییر، سامانه موسمی اقیانوس هند در حدود ۹۲۰۰ سال پیش تشدید شد و سبب سرسبز شدن شبه جزیره عربستان تا حدود ۶۳۰۰ سال قبل شد. در همین زمان فلات ایران دوره ای نسبتاً خشک را تجربه می کرد.
وی افزود: در حدود ۶۳۰۰ سال، ورق برگشت و سامانه موسمی اقیانوس هند تضعیف شد و در عوض سامانه مدیترانه ای قوت گرفت و زاگرس بارش های بیشتری را دریافت کرد. در عوض، منطقه شبه جزیره عربستان با خشکی مواجه گردید. دریافت بارش های زمستانی در زاگرس و جنوب آناتولی سبب تثبیت منابع آب در دشت بین النهرین و خوزستان شد که عامل بسیار مهمی در تشکیل حکومت های اولیه نظیر سومریان و ایلامیان بود.


عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی از با اهمیت ترین یافته های این تحقیق را یافت شدن شواهدی از کشاورزی و دامداری اولیه در حوضه خلیج فارس دانست که قدمت آن به بالای ۱۰ هزار سال قبل می رسد. همزمان با تغییر اقلیمی که در ۹۲۰۰ سال پیش رخ داد و هنگامی که طغیان عظیم خلیج فارس شکل گرفت، کشاورزی در حوضه خلیج فارس به اوج خود رسید. این یافته حاصل تحلیل های گرده شناسی بود که توسط دکتر مرتضی جمالی، دانشمند ایرانی-فرانسوی در دانشگاه اکس-مارسی انجام شد.
نتایج این تحقیق در نشریه معتبر Journal of Quaternary Science انتشار یافته است و بینش ما را در مورد تاریخ خلیج فارس و راه هایی را که تغییر اقلیم می تواند بر تحولات تمدن بشری تاثیر بگذارد، دستخوش تغییر می کند.



1403/02/22
14:13:21
0.0 / 5
287
تگهای خبر: پژوهش , دانش , دانشگاه , محقق
این پست فیکس سرور را پسندیدید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان فیکس سرور در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
تعمیر سرور فیکس سرور

fixserver.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فیكس سرور محفوظ است

فیكس سرور

سرور و هاست و دامین