داستان متفاوت نمونه های ریوگو درباره ی شکل گیری سیارک های غنی از کربن

داستان متفاوت نمونه های ریوگو درباره ی شکل گیری سیارک های غنی از کربن فیکس سرور: نمونه های به دست آمده از سیارک «ریوگو»، ایده های پیشین را درباره ی نحوه تشکیل شدن سیارک های غنی از کربن زیر سوال می برند.


به گزارش فیکس سرور به نقل از ایسنا، سیارک «ریوگو»(Ryugu) احتمالاً آنطور که پیش تر تصور می شد، از محل مبدا تا مدار فعلی خود سفر نکرده است. یک پژوهش جدید نشان داده است که ریوگو در نزدیکی سیاره مشتری شکل گرفته است.
به نقل از فیز، پژوهش های پیشین یک منشا را فراتر از مدار زحل نشان داده بودند. چهار سال پیش، کاوشگر فضایی ژاپنی «هایابوسا ۲»(Hayabusa ۲) نمونه هایی را از ریوگو به زمین آورد.

بیشتر بخوانید:

فضاپیمای "هایابوسا-۲" بعد از ۶ سال به زمین بازگشت

حالا گروهی از محققان به سرپرستی «موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک»(MPS) در آلمان، نیکل به دست آمده از این نمونه ها و شهاب سنگ های معمولی غنی از کربن را مقایسه کرده اند.
نتایج این پژوهش یک جایگزین را برای ایده های پیشین پیرامون محل تولد این اجرام نشان داده است. ایده جایگزین این است که سیارک های غنی از کربن ممکنست در همان منطقه نزدیک مشتری شکل گرفته باشند؛ البته تا حدی بوسیله فرآیندهای متفاوت و با فاصله حدود دو میلیون سال از یکدیگر.
از دسامبر سال ۲۰۲۰ که نمونه های سیارک ریوگو به زمین بازگردانده شد، این چند گرم از مواد بسیار زیاد بوده است. بعد از بررسی های اولیه در ژاپن، تعدادی از دانه های ریز سیاه رنگ به مراکز تحقیقاتی سراسر دنیا سفر کردند.


ذرات در مراکز تحقیقاتی مورد بررسی قرار گرفتند، وزن شدند، تحلیل شیمیایی را پشت سر گذاشتند و در معرض اشعه های فروسرخ، ایکس، سنکروترون و موارد دیگر قرار گرفتند. محققان موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک، نسبت ایزوتوپ های فلزی خاص را در نمونه ها بررسی کردند. دانشمندان از ایزوتوپ ها به عنوان گونه هایی از یک عنصر مشابه یاد می کنند که تنها در تعداد نوترون های هسته با هم تفاوت دارند. پژوهش هایی از این دست می توانند به درک مکان تشکیل ریوگو در منظومه شمسی کمک کنند.
دکتر «تیمو هاپ»(Timo Hopp) از محققان این پروژه اظهار داشت: فرضیه ما تا حالا این بود که محل پیدایش ریوگو بیرون از مدار زحل است.
تازه ترین تحلیل های انجام شده توسط این گروه پژوهشی هم اکنون یک تصویر متفاوت را نشان می دهند. محققان برای نخستین بار نسبت ایزوتوپ های نیکل را در چهار نمونه از سیارک ریوگو و ۶ نمونه کندریت های کربن دار بررسی نموده اند. نتایج این بررسی، رابطه نزدیک بین ریوگو و کندریت کربن دار را تایید می کنند. با این حال، ایده یک زادگاه مشترک در لبه منظومه شمسی دیگر قانع کننده نیست.
پس چه اتفاقی افتاده است؟ محققان تا پیش از این، کندریت های کربن دار را تلفیقی از سه مواد تشکیل دهنده می دانستند که حتی می توان آنها را با چشم غیر مسلح در برش های عرضی مشاهده کرد. اجزای گرد و میلی متری جاسازی شده در ریزدانه و همین طور اجزای کوچک تر با شکل نامنظم بصورت متراکم در کنار هم قرار گرفته اند. ادخال های(کانی) نامنظم نخستین موادی هستند که بصورت توده های جامد در قرص گازی داغ درحال چرخش به دور خورشید متراکم شده اند. کندرول های گرد غنی از سیلیکات بعدا تشکیل شدند.
پژوهش جدید نشان داده است که دانه های ریز آهن-نیکل احتمالاً در طول روند ایجاد سیارک ها جمع شده اند. درباره ی ریوگو و کندریت های کربن دار، این پروسه باید خصوصاً کارآمد بوده باشد. «فریدولین اسپیتزر»(Fridolin Spitzer) پژوهشگر ارشد این پروژه اظهار داشت: احتمالاً فرآیندهای کاملا متفاوتی در تشکیل ریوگو و کندریت های کربن دار از یک سو و گروههای دیگر کندریت های کربن دار از طرفی در کار بوده اند.
بگفته محققان، تشکیل نخستین کندریت های کربن دار حدود دو میلیون سال بعد از ایجاد منظومه شمسی شروع شد. گرد و غبار و نخستین توده های جامد که توسط نیروی گرانشی خورشید جوان جذب شدند، از لبه بیرونی قرص گاز و غبار به درون منظومه شمسی راه یافتند اما در این راه با یک مانع روبه رو شدند. این مانع، مشتری تازه شکل گرفته بود.
در بیرون از مدار مشتری، توده های سنگین تر و بزرگ تر انباشته شدند و به صورت کندریت های کربن دار با گنجایش های فراوان درآمدند. در اواخر این روند بعد از حدود دو میلیون سال، پروسه دیگری شکل گرفت. تحت تأثیر خورشید، گاز اصلی به تدریج در بیرون از مدار مشتری تبخیر شد و تجمع غبار و دانه های آهن-نیکل را پدید آورد. این امر به تولد کندریت های کربن دار انجامید.
این کندریت های کربن دار به عنوان خویشاوندان دوردست و تا حدی عجیب سایر کندریت های کربن دار ساکن در بیرونی ترین لبه منظومه شمسی در نظر گرفته نمی شوند، بلکه بیشتر مانند خواهر و برادر کوچک تری به نظر می رسند که ممکنست در همان منطقه اما طی یک پروسه متفاوت و بعد از آنها شکل گرفته باشند.
پروفسور «تورستن کلاین»(Thorsten Kleine) مدیر گروه علوم سیاره ای موسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک و از محققان این پروژه اظهار داشت: این پژوهش نشان داده است که تحقیقات آزمایشگاهی تا چه حد می توانند در رمزگشایی تاریخ ایجاد منظومه شمسی ما مهم باشند.
این پژوهش در مجله «Science Advances» به چاپ رسید.



1403/07/08
11:56:57
0.0 / 5
139
تگهای خبر: پژوهش , دانش , محقق , مشتری
این پست فیکس سرور را پسندیدید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان فیکس سرور در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
تعمیر سرور فیکس سرور

fixserver.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فیكس سرور محفوظ است

فیكس سرور

سرور و هاست و دامین